Text till Gastronomiska Akademins årsbok 2013

Tomten vet hur det står till i folkhemmet där snart hälften av alla vuxna har insulinresitens och övervikt. Samma hälft blir andfådda av att öppna julklappar. De flesta vet mer om vad fel bensin gör med bilen än vad fel mat gör med kroppen och själen. Tomten hade senaste året blivit alltmer intresserad av politiken och maten. Han hade som många tyckt att mat och politik inte hänger ihop på ett bra sätt. Tramsiga, kortsiktiga beslut med brist på systemtänkande och vetenskapligt stöd präglade alla de beslut som han kände till. Matpolitik handlar mer om penningpolitik, handelspolitik och landsbygdens avfolkning än långsiktig folkhälsa.

Tomten låg och läste. Inför julen behövs kunskap. Han var inne på upploppet av sitt första år med ordentlig livsstilsförändring och mådde egentligen bra efter att ha gått ner 21 kilo genom att bara äta rätt mat och ingen icke-mat. Och maten smakade mycket bättre. Tomten ville nu kasta sig in i politiken och påverka andra att göra som han gjort. Fler borde äta rätt, bli av med det metabola syndromet och bli av med mediciner och njuta av maten. Han hade fått händerna på något som knappast är en kioskvältare, men som ytterst visar politikens hållning i matfrågan. Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelsmärkning (LIVSFS 2004:27) blev hans kunskapskälla. Klassisk jul tänkte Tomten. Det är ju det man vill ha. Och man vill inte ha politik i maten. Och inte tillsatser. Men om man vet hur politiken resonerar kan man kanske påverka bättre.

Snart snarkade han djupt. Han hade av en händelse kommit in på kapitlet om artificiella fibrer i maten. Som om vanliga fibrer inte är nog tråkiga så var garanterat de fyra klasserna av i detalj beskrivna fibrer i maten ett riktigt sömnpiller. Hur man än läser så låter det som om man håller på med isolermedel för husväggar. Och det säger dom är nyttigt?!?

När tomten vaknade var det dags för en tur på stan. Idag var det storhandel på gång så turen gick till Stormarknad Maxi-Forum där parkeringen är större än fyra fotbollsplaner. Vad bra tänkte Tomten, då blir det lite motion idag i alla fall. Han sammanfattade för sig själv det han läste före han somnade. Livsmedelsverket rekommenderar fisk, bröd och mager mat. Allt enligt 1 kalori in 1 kalori ut modellen som tomten visste var helt fel.  Men nu har dom sagt det så då prövar vi om det är möjligt att följa de råden och ändå må bra och njuta av maten. Tomten var sugen på något med räkor i.

Till fiskfrysdisken och ögonen landar på en Findus Fiskgratäng med räkor. Men då slår det honom som på huvudet, det var den som hade fel namn enligt ett inslag på Aktuellt. Den skulle döpas om till “Fiskgratäng med räka” eftersom det var så lite räkor.   Det får bli något med mer räkor.

Rydbergs lätta Skagenröra motsvarar grundrekommendationerna från livsmedelsverket. Tomten kollar vad den har i burken, och det var inget skämt: Surimi(37%) (alaska pollock, vetestärkelse, krabbextrakt, kalciumkarbonat), vatten, räkor(10%), vegetabilisk olja, stabiliseringsmedel (E407, E412, E413, E415, E460, E466, E1414, E1422), ägg, lodda-rom, ättika, lök, socker, konserveringsmedel (E202, E211), salt, arom, senap, mjölkpulver, dill, citronsaft, syra(E270, E296, E300, E330), färg(E104, E120, E160a, E171), kryddblandning (kryddor bl.a. muskotnöt, smakförstärkare (E575, E621, E627, E631). Sorry, Rydberg, men med eller utan nyckelhålsmärkning så låter det inte gott. Nä, då får bli räkor som jag skalar själv (250 gram), 1dl crème fraîche, 1dl majonäs (som jag rör själv), dill som jag har i min kryddlåda, lite hackad rödlök, en skvätt citronsaft och lite salt o peppar. Stenbitsrom låter jag vara för det är vardag. Det tar nog inte mer än två minuter och priset blir detsamma. Fritt från kemi, bara mat.

Brödhyllan då. Där kan man hitta  Helt säker bakat enligt modern Chorelywood Bread Process teknik som genom att pressa in vatten och luft i degen kan minska mjölet. Ett så instabilt bröd måste stabiliseras för att nå ESL status (Extended shelf life). Här behandlas med härdat fett eller växtolja. Mjölet behandlas med askorbinsyra (C-vitamin) för att kunna jäsa och hålla kvar koldioxiden i brödet. Lite emulgeringmedel för att få rätt på bubblorna i brödet så de blir lagom stora. Tomten tänkte att eftersom jag köpte brödet för en vecka sedan och det bakades för tre veckor sedan är det väl ok med lite konserveringsmedel i brödet (Kalciumproprional (E282)). Enzymer som Novamyl är använda för att ersätta de av politiken förbjudna kaliumbromat och azodikarbonamid för att snabba på bakningen och jäsningen. Hm, undrar vad som hände med surdegsbrödet på bara mjöl, jäst och vatten. Strunt i det för man kan ju inte göra allt själv, eller det kanske man kan?

Han började känna sig stressad. Affären var stor men det fanns så lite att äta. Stressen gav honom som vanligt lite sug i magen. Det eftersökta Zen-lugnet och livstillfredsställelsen vill inte infinna sig. Det får bli en shot med kvasifarmakologisk yoghurt för att lugna magen (Lättmjölk, rekonstituerad skummjölk, socker eller flytande socker (>10%), jordgubb (2.1%), dextros, förtjockningsmedel (modifierad tapiokastärkelse), aromer, yoghurtkultur, anthocyaniner, trinatriumcitrat, Den slank ner snabbt, kanske mest för att den var lika söt som en Coca Cola. Undrar om sockret är socker eller om det är glykossirap eller ännu värre HFCS (high fructose corn syrup) tänkte Tomten. Han hade just läst på om HFCS som är en rent politiskt understödd produkt och sponsrad av den amerikanska majsindustrin. HFCS är en blandning av fruktossirap och glykossirap som snart invaderat nästan all processad mat. Han hade lärt sig att man ska undvika det för att inte matsuget ska skena och magen ska börja puta igen. Fruktosen är lite speciell eftersom den inte kan användas av muskler och hjärna och måste hanteras av levern. Det är den snabbaste vägen mot en störning av ämnesomsättningen som kallas för metabolt syndrom med högt blodtryck, höga blodfetter, svängande och högt blodsocker (på grund av insulinresistens) och en kontinuerlig vandring mot ohälsans träsk. Som tomte ska man ju hålla länge så kunskap är ju bästa medlet för hälsan. Innan han gick från affären gick han till grönsakerna och letade upp en massa konstiga grönsaker som säkert skulle gå att äta. Det blev en massa ägg, smör och ost också. Men i charken fick han spel. Det fanns inte en enda liten bit bacon, skinka eller pålägg som inte hade antingen rökarom eller HFCS (eller båda). Han hittade en stackars tjänstgörande PRAO som fick en kvarts föreläsning om vådan av tillsatser och socker i synnerhet i allt som vi äter. Tomtens irritation hade fått extra näring av youghurtshoten för en halvtimme sedan. Hans blodsocker var på väg ner i skorna och humöret svängde med samma väg.

När tomten gick hem från affären hade han bara råvaror i kassen. Inga produkter med pappkartong. Det kändes skönt. Medan han gick mot bilen funderade han. Han kände hur besöket i verkligheten hade helt konfirmerat hans känsla av att politiken är marknadens svans. Ska det bli en förändring krävs väldigt mycket arbete. Tänk så radikal han kände sig av sin lilla tur till stormarknaden. Så började han vissla på “Staten och Kapitalet” och lufsade vidare. Mat är politik. Vad ska annars välfärden vara bra för.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.